sâmbătă, 11 decembrie 2010

O casa in stil Art Nouveau la margine de oras


Am fost surprinsa sa gasesc aceasta casa remarcabila pe Calea Floreasca, strada aflandu-se in perioada ridicarii casei, probabil primii ani ai secolului 20, in zona de periferie de dincolo de vechea sosea de centura (Soseaua Stefan cel Mare). Probabil ca prezenta Hipodromului din apropiere (desfiintat dupa 1936) a constituit elementul de interes in optiunea proprietarului.

Este o casa cu trasaturi in stil neoromanesc si Art Nouveau pe structura obisnuita a casei-vagon, insa cu basement foarte inalt, remarcabila prin armonia proportiilor care ii confera zveltete si eleganta. Partea centrala decrosata este mai inalta, punand in evidenta frumosul portic cu arcade si coloane al intrarii.

In curte se mai afla doua constructii mai mici, in acelasi stil cu locuinta, din care una este posibil sa fie un chiosc de gradina, si este pacat ca gardul opac impiedica vederea. Chioscurile de gradina, acolo unde ele (mai) exista, sunt rar vizibile din exteriorul curtii. Un gard din zidarie si fier forjat ar fi adecvat stilului casei si ar permite ca fatada dinspre curte si chioscul sa poata fi admirate din strada. 
Gardul este important in ambientul strazii si in efectul estetic de ansamblu al casei. In acest caz, gardul impreuna cu acoperisul dintr-un material modest ce l-a inlocuit pe cel original din tigla sunt singurele detalii care afecteaza aspectul casei. 

UPDATE Martie 2011- fotografii noi ale casei:








7 comentarii:

  1. Am sa ma uit dupa casa. Saptamana aceasta merg zilnic pe Floreasca.
    Banuiesc ca gardul a fost ales mai mult din considerente de securitate, decat pentru valentele sale estetice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Casa este pe stanga mergand spre nord, nu foarte departe de intersectia cu Stefan cel Mare.

    Gardul a fost ales pentru a nu se vedea prin el. Daca observam gardurile caselor vechi, preocuparea asta nu exista inainte de ultimul razboi. O casa ingrijita contribuie prin frumusetea fatadei si curtii la ambientul urban, treci pe langa ea, o vezi si te bucuri.

    Poate ca precautiile proprietarilor sunt justificate in timpurile de azi. Cu toate astea, intelegand necesitatea unui gard care valorizeaza ansamblul locuintei mai ales in cazul unei case cu arhitectura istorica, cineva poate gasi variante de gard care sa protejeze si sa fie in acelasi timp potrivit stilului casei.

    Multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa prezentarea ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Probabil ca prezenta Hipodromului din apropiere (desfiintat dupa 1936) a constituit elementul de interes in optiunea proprietarului"

    Proprietarele, trei surori, se ocupau cu vanzarea cailor de rasa. In fundul curtii unde acum se vede acel bloc imens (pentru zona in care ne aflam, cladirile in zona sunt P+1+M) odata era grajdul de cai 10x10mx3,5m. la cutremurul din 1977 acoperisul (structura in lemn) a cazut.

    "Este o casa...pe structura obisnuita a casei-vagon, insa cu basement foarte inalt, remarcabila prin armonia proportiilor care ii confera zveltete si eleganta. Partea centrala decrosata este mai inalta, punand in evidenta frumosul portic cu arcade si coloane al intrarii."

    casa aceasta era mult mai frumoasa in anii 70 inainte de a fi incepute fazele ei de "renovare" interioara si exterioara. Imbinarea alb bleu nu mi se pare prea fericita iar usa de intrare a fost acoperita de un strat gros de vospsea alba. odata structura in metal avea o culoare inchisa iar sticla nu era vopsita. cat despre acoperis...

    "In curte se mai afla doua constructii mai mici, in acelasi stil cu locuinta, din care una este posibil sa fie un chiosc de gradina... Un gard din zidarie si fier forjat ar fi adecvat stilului casei..."

    partea in zidarie a gardului a fost intotdeauna cea care se vede si acum la dreapta gardului in dreptul scarii spre portic.
    in anii 70 gardul era in lemn (ca la tara)
    iar casa era astfel impartita:
    parterul inalt - portic si salonul cu posibilitatea de a obtine doua spatii despartite prin glaswand. culoarea de baza rosu-bordo (catifea) fotolii si pereti.
    structura robusta, pereti in caramida grosi.
    demisol - bucatarie, baie, camera
    constructiile "mai mici" sunt
    -trei camere la parter, doua sunt legate intre ele printr-un hol (probabil ceea ce numiti dvs. chiosc?), a treia, ultima, are accesul din curte.
    As putea incerca o "reconstructie" a casei incepand din anii 70 cand am vazut-o pentru prima oara, daca ati fi dispusa sa publicati schitele de facut pe diferite faze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, multumesc pentru mesaj! Nu ma asteptam sa gasesc pe cineva care sa-mi dea lamuriri despre casa si proprietari.
      Prin urmare am avut dreptate cand m-am gandit la o posibila legatura intre casa si fostul hipodrom:)

      Am crezut ca incaperile din spate sunt constructii separate de corpul principal al casei...nu se vede bine din exterior.

      Bineinteles ca mi-ar face placere sa public schitele. Aveti poate si fotografii vechi ale casei?:)

      Ștergere
  5. Da, ati avut intuitie.
    Nu am poze, o sa va trimit schitele cat de curand.

    RăspundețiȘtergere