marți, 1 februarie 2011

Casa parohiala a Bisericii Razvan


In spatele Bisericii Sf Gheorghe Nou si la cativa pasi de centrul orasului se afla una din cele mai vechi case de locuit din Bucuresti, casa parohiala a Bisericii Razvan. In lista monumentelor istorice figureaza ca datand din a doua jumatate a sec. 19, dar ar putea fi chiar mai veche (sau poate ca a fost construita dupa Marele Foc din 1847, care va fi afectat fosta casa parohiala, foc care a distrus si hanul Sf Gheorghe alaturat?!). Pentru Bucuresti asta inseamna foarte mult, cladirile de aceasta varsta aproape se pot numara pe degete. Mai mult, casa nu a suferit inca modificari, are probabil infatisarea initiala.
[UPDATE 5 feb. Dl Dan Rosca ne spune ca, dupa harti si documente vechi, casa parohiala a fost construita intre 1856-1860 pe locul altora preexistente)

Stilul ei, de trecere de la vernacular la neo-clasic, sau neo-clasic incipient, (exprimat mai ales prin prezenta frontonului), reflecta epoca de patrundere si raspandire a arhitecturii de factura occidentala careia-i apartine. Dimensiunea si forma ferestrelor, cu arcada usor rotunjita, simplitatea sau lipsa ornamentelor este tipica pentru casele cele mai vechi. Ar fi interesant de vazut cum s-a pastrat pe dinauntru, scarile, plafoanele, pivnita care cu siguranta trebuie sa existe.

Ramane de vazut ce soarta va avea aceasta casa valoroasa, ramasa intreaga pana acum. Este, totusi, listata ca monument istoric. Sa speram ca acest lucru o va proteja, ca va fi la un moment dat renovata/restaurata, in exact aceeasi forma pastrata pana in prezent.

3 comentarii:

  1. Intr-adevar, o casa veche si frumoasa. Documentele si hartile vechi arata ca a fost construita intre 1856-1860, pe locul altora mai vechi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru plasarea casei in timp! Venind de la dv, informatia trebuie sa fie bine intemeiata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da intr-adevar casa nu putea fi construita inainte de Marele Foc pentru ca atunci au fost disruse absolut toate casele din perimetrul de SE al centrului istoric asa cum il stim azi. Bisericile au scapat, mai putin bis. Stelea. Probabil ca erau singurele constructii durabile din piatra si caramida.

    RăspundețiȘtergere