duminică, 16 octombrie 2011

In cartierul Traian

Bloculet interbelic pe strada Traian, foto 15 Oct. 2011.

Imobilul de colt cu apartamente la etaj si mici spatii comerciale si de servicii insirate la strada (magazin, croitorie, blanarie...) se afla in apropierea Pietei si Halei Traian, intr-unul din putinele cartiere traditionale pastrate intr-o oarecare masura. Este o zona a carei infatisare puternic alterata reflecta pierderea rosturilor si a caracterului propriu petrecuta in deceniile comuniste si post-comuniste.

Micul imobil de cartier construit in perioada interbelica in stilul Art Deco specific epocii reusea sa mentina dimensiunea si atmosfera locului, acelasi aer familiar, domestic, specific Bucurestilor. Nu era un dezacord flagrant intre el si casele de suburbie marunta din jur. Nu la fel se poate spune despre blocul multi-etajat plantat in spatele lui in anii socialismului triumfator, sau despre depersonalizatele constructii ale prezentului care invadeaza din ce in ce mai mult si partea asta de oras.


Mici case cu gradinita de sfarsit de secol 19, cele mai caracteristice zonei, Strada Traian.

3 comentarii:

  1. Foarte interesant: trebue sa fi trecut prin fata acestor cladiri de zeci de ori, si iata ca nu pot sa imi amintesc nimic concret.

    Poate sunt derutat de perspectiva schimbata, oferita de blocul post-1960.

    In orice caz, imagini din tinerete. Cris, multumiri pentru documentarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Doru, este prea putin documentat, sper sa revizitez zona curand si sa mai fac fotografii...
    Strada Traian impreuna cu zona Halei ar trebui conservate, este un ambient caracteristic Bucurestiului vechi si foarte pitoresc...
    Blocul este cred la intersectia Traian cu Vasile Lucaciu, la sud de Hala Traian.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, asa e, si eu am recunoscut intersectia, am locuit in zona acum mai bine de 50 de ani!!!! A fost cartierul copilariei mele, Strada Vasile Lucaciu ( pe care se afla scoala 74) se bifurca imediat dupa colt in strada Fetitelor si strada Mitrita Constantinescu - eu si Gabi din America eram fetitele de pe strada Fetitelor, ne-am pribegit amandoua, eu langa Frankfurt pe Main, Hessen, ea la Atlanta, Georgia. La Hala Traian adica pe Calea Calarasilor, era o patiserie unde mancam savarine, ce timpuri frumoase iar in hala propriu zisa cumpara mama branza si gaini ( nu existau frigidere dar aveam racitoare care functionau cu bucati de gheata). Paine luam de la brutaria Sfantu Stefan, tot pe Calea Calarasilor - nu stiu cum mai arata acolo si m-as bucura daca as primi poze.

    RăspundețiȘtergere